Wees duidelijk naar wie je communiceert

Wees duidelijk naar wie je communiceert

SONY DSC

Wees duidelijk naar wie je communiceert

Wees duidelijk naar wie je communiceert

This post is also available in: Nederlands

Binnen een MKB bedrijf zijn er vaak meerdere doelen die met marketing ondersteund of gerealiseerd dienen te worden. Deze doelen worden vaak gecombineerd, waardoor de boodschap niet goed gericht kan worden en verwarring bij de doelgroep brengt. Denk maar eens aan een campagne waarin je een training wilt verkopen én wilt vertellen wat je bedrijf allemaal nog meer doet. De training verkopen is een doelgerichte campagne op een groep mensen die geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over een specifiek onderwerp. De boodschap over wat je bedrijf allemaal nog meer doet en verkoopt is een corporate boodschap. Die dien je in deze campagne niet te uitgebreid te communiceren.

Zie het als één communicatielijn

Wanneer je een actie, advertentie of campagne opzet dan stel je eerst vast voor wie deze bestemd is. Dit kan een subgroep zijn van je algehele doelgroep. Bijvoorbeeld: je algehele doelgroep is MKB bedrijven met personeel, maar nu ben je alleen op zoek naar MKB bedrijven die kampen met een te hoog verzuim.

De campagne die je opzet om mensen te werven voor jouw training ‘Omgaan met verzuim’ communiceert voor 95% over deze training en de oplossing die jij aanbiedt. Er is dan géén ruimte voor een compleet verhaal over je bedrijf… Dat bevordert de verkoop namelijk niet.

Zie het als een communicatielijn met één boodschap aan één persoon. Alsof je met die persoon in gesprek bent. Tijdens een gesprek met iemand bespreek je ook het ene onderwerp na het onderwerp. De campagne over de training communiceert namelijk ook naar één specifieke persoon (ook al wordt de campagne grootschalig uitgezonden). Naar iemand die een oplossing zoekt voor het verzuim probleem binnen zijn MKB bedrijf. Met jouw campagne ga je dus een grote groep mensen benaderen die met hetzelfde probleem kampen en mogelijk interesse hebben in jouw training. Door te denken vanuit het principe dat je naar één persoon communiceert (in plaats van een hele groep) kun je een duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende soorten doelgroepen die jouw bedrijf heeft. Vervolgens kun jij ook veel beter bepalen hoe en wanneer je deze mensen het beste kunt bereiken. Maar daar vertel ik de volgende keer meer over.

Wil je tips voor jouw marketing?

Vind je het leuk om jouw marketingacties eens tegen het licht te houden? Plan dan een afspraak. Ik durf met zekerheid te stellen dat je ik verbeter-tips kan geven die je direct kunt toepassen. Mail dan hanneke@creatiemaaktalles.com of bel 06-52447951