Ken je positionering en haal er marketingvoordeel uit

Ken je positionering en haal er marketingvoordeel uit

Ken je positionering en haal er marketingvoordeel uit

This post is also available in: Nederlands

Als MKB’er ben je gespecialiseerd in je eigen dienst of product die je aanbiedt. Maar naast jouw bedrijf kunnen er nog tien andere bedrijven zijn die een soortgelijk product of dienst aanbieden. Wat onderscheidt jouw bedrijf van die ander en hoe haal je daar je voordeel uit? Dat heeft alles te maken met positionering. Hoe zet jij jouw onderneming, dienst of product in de markt ten aanzien van iets of iemand anders?

De MKB-bedrijven waar Creatie Maakt Alles komt, zijn succesvol in hun vakgebied. Met passie, hard werken en door de juiste mensen aan zich te binden, zijn ze ver gekomen. Maar er komt een dag dat de zichtbaarheid of marketing van hun MKB-bedrijf belangrijker wordt. Dat is meestal het moment waar wij in beeld komen. Als een bedrijf meer zichtbaarheid wil, pak het dan ook direct goed aan. Dat begint bij het helder formuleren van de positionering van jouw MKB-bedrijf in de markt. Let wel: iedere, succesvolle onderneming hééft een positionering. Jouw bedrijf is daar geen uitzondering van. Vaak is de ondernemer daar zich (nog) niet van bewust! Als je uitvindt wat jouw succesvolle positionering is, dan kun je daar veel voordeel uit halen in je communicatie en marketing.

Wat is positionering eigenlijk?

Jouw bedrijf heeft zich op een succesvolle manier in de markt geplaatst en dat heeft klanten opgeleverd. Dat verraadt eigenlijk al wat positionering is. Het is de positie die jouw bedrijf inneemt in de markt. Als je iets positioneert, dan plaats je het ten opzichte van iets anders. Denk hierbij aan een concurrent, een soortgelijk product, een wetgeving of de overheid. Je plaatst jouw eigen dienst of product naast, boven, tegen of onder een ander bestaand onderwerp. De positionering van een dienst of product naast de wet, wordt door mensen bijvoorbeeld als onschendbaar gezien. De positionering ten aanzien van de concurrent laat het verschil in aanpak duidelijker zien. Op deze manier kan het publiek jouw dienst of product eenvoudig vergelijken en waarderen. Met een slimme positionering creëer je sneller bekendheid en vertrouwen. Maar ook een samenwerking met een bekend merk kan een versterking in positionering voor een bedrijf opleveren, omdat dit vertrouwen opwekt.

Enkele voorbeelden van positionering:
Een appelstroopmerk positioneert zich naast jam. Beide zijn een zoet broodbeleg op basis van fruit. Echter appelstroop bestaat uit veel meer fruit. Zo positioneert appelstroop zich als een meer verantwoorde keuze van zoet broodbeleg dan jam.

Een bouwbedrijf positioneert zichzelf als dé specialist op het gebied van het renoveren van monumentale panden. Daarmee positioneren zij zich heel sterk ten aanzien van de historie en de wetgeving over het in standhouden van oude gebouwen. Zo’n specialisatie wordt, na succesvol gerealiseerde projecten, door de doelgroep herkent.

Een autogarage biedt ook pechhulp-dienstverlening aan onder een landelijk bekende naam. Hiermee versterkt de autogarage zijn positionering in de markt, omdat het hiermee een groot vertrouwen genereerd bij de doelgroep.

Ken jij jouw positionering?

Voor ieder product of iedere dienst die je met jouw bedrijf aanbiedt, werk je een positionering uit. Wanneer je bijvoorbeeld verzekeringen en hypotheken aanbiedt, dan claimen beide diensten hun eigen positie in de markt. Die kunnen dus flink van elkaar afwijken, omdat ze zich richten op een andere doelgroep of een andere levensbehoefte.

Probeer eens te achterhalen wat de succesvolle positionering van jouw MKB-bedrijf is.

  1. Allereerst beschrijf je wat het waardevolle eindresultaat is dat je met jouw product of dienst levert. Wat voor iets waardevols heeft de klant nadat hij jouw dienst of product heeft afgenomen?

  2. Noteer wat jouw dienst of product onderscheidend maakt ten opzichte van soortgelijke diensten of producten.

  3. Met welk ander succesvolle dienst of succesvol product is die van jou te vergelijken? En wat maakt jouw dienst of product nu beter dan die van een ander?

  4. Zijn er belangrijke merken, wetten, richtlijnen, keurmerken waar je met jouw dienst of product te maken hebt? Schrijf uit hoe deze invloed op de kwaliteit van jouw dienstverlening hebben.

  5. Wat maakt dat jouw klanten bij jou kopen en bij je terug blijven komen of je aanbevelen bij anderen?

Op basis van bovenstaande vijf punten kun je jouw positionering vinden. Vooral het laatste punt is van belang. Wij adviseren je dan ook om na elk geleverde dienst of product een review te vragen bij je klant. Om input te krijgen wát het is dat hem zo tevreden maakt of dat wat hij mist. Op basis van deze input kun je jouw positionering versterken. Gewoon door in te springen op de behoefte van jouw klant.

Door het in kaart brengen waar jij in de markt staat en hoe jouw product of dienst te vergelijken is met andere soortgelijke producten of diensten, weet je wat de sterke en minder sterke punten van jouw product of dienst zijn. De sterke punten kun je gebruiken om er meer marketingvoordeel uit te halen. De minder sterke punten kun je aanpakken, omdat je je er bewust van bent. Denk hierbij aan productinnovatie of het verhogen van een bepaald serviceniveau.

Onderzoek het

Creatie Maakt Alles helpt MKB-bedrijven bij het opzetten en inzetten van onderzoek om onder andere tot dit soort relevante inzichten te komen. Een bedrijf dat zijn positionering kent, kan daar met een ijzersterke marketing op inhaken. Dan kun jijzelf wel bedenken wat het effect van die marketing zal zijn…

Weten wat Creatie Maakt Alles voor de positionering van jouw MKB-bedrijf kan doen?

Mail dan: info@creatiemaaktalles.com