Hoe schrijf ik een goede nieuwsbrief om mijn product of dienst onder de aandacht te brengen?

Hoe schrijf ik een goede nieuwsbrief om mijn product of dienst onder de aandacht te brengen?

Hand typing on laptop computer with email and network line over the wood table in library, Education Technology concept

Hoe schrijf ik een goede nieuwsbrief om mijn product of dienst onder de aandacht te brengen?

Hoe schrijf ik een goede nieuwsbrief om mijn product of dienst onder de aandacht te brengen?

This post is also available in: Nederlands

Een e-mail nieuwsbrief is de geschikte manier om jouw MKB-bedrijf onder de aandacht te brengen bij jouw klantenkring en relaties. Met een goede nieuwsbrief zet jij jouw klan-ten aan tot actie. Je zorgt ervoor dat jouw relaties geïnteresseerd raken in jouw product of dienst of je kunt een nieuwsbrief bijvoorbeeld inzetten om een workshop vol te krijgen.

Voor het schrijven van een goede nieuwsbrief hebben wij 5 tips.

5 tips voor het schrijven van een goede nieuwsbrief

1. Gebruik korte teksten,

lezers hebben geen zin om een bulk tekst door te spitten om te achterhalen of de nieuwsbrief interessant voor hun is. Zorg dat direct duidelijk is waar je nieuwsbrief over gaat, door het onderwerp in de titel te zetten of door het onderwerp op te nemen in de bovenste afbeelding van je nieuwsbrief.

Mocht je toch een langere tekst willen delen in je nieuwsbrief, laat mensen dan doorklik-ken naar je website, waar ze meer informatie kunnen vinden. Dit doe je door bijvoor-beeld een ‘lees meer’ knop of een ‘download knop’ te gebruiken. Zo is het voor de lezer direct duidelijk waar ze moeten klikken.

Maak je tekst leesbaar met subtitels
Je maakt een tekst leesbaar door te werken met subtitels. Op deze manier kun jij de belangrijkste onderdelen van een tekst al prijsgeven in de titels.

De lezers van je nieuwsbrief screenen vaak vluchtig de tekst. Als de subtitels triggeren, dan is men bereid om de alinea verder te lezen. Het kan zijn dat iemand begint te lezen bij de laatste alinea (doordat ze getriggerd werden door de sterke titel) en op basis daar-van besluit om de rest van het artikel ook te lezen.

2. Wissel af met beelden

Een sterke afbeelding of foto laat jouw mailing er aantrekkelijk uitzien. Met een afbeelding creëer je sfeer en het ondersteunt de tekst. Net zoals bij een pakkende titel, overtuigt een aantrekkelijke afbeelding de lezer om jouw tekst of mailing verder te lezen.

Laat afbeeldingen aansluiten bij de inhoud van jouw tekst
De afbeeldingen in je nieuwsbrief moeten passen bij wat jij als MKB-bedrijf te vertellen hebt. Stel dat je over een onderwerp schrijft, die de doelgroep al snel als ‘zweverig’ zou kunnen ervaren. Dan kan een bijgeplaatste foto van een man een slimme keuze zijn. Daarmee geef je het artikel een meer mannelijke identiteit. Of wanneer jij een artikel deelt over een trap, die jij verkoopt, is het handig om een afbeelding van die specifieke trap toe te voegen zodat de lezer van de nieuwsbrief hier het juiste beeld bij krijgt.

Zoek naar goede afbeeldingen via stock websites zoals: Istock of Shutterstock, maak gebruik van foto’s uit je eigen archief of zoek via google afbeeldingen naar afbeeldingen, die je voor commerciële doeleinden mag gebruiken.

Fun! Geanimeerde (bewegende) beelden of video zijn onderscheidend
In plaats van afbeeldingen te gebruiken, is het leuk om in jouw mailing af te wisselen met bewegende beelden of video. Een geanimeerd of bewegend beeld geeft een leuke extra dimensie aan je artikel. Hierbij werk je bijvoorbeeld met een gifje. Een geanimeerde gif toont niet alleen een afbeelding, maar bevat meerdere lagen met afbeeldingen die elkaar opvolgen. Met een gif kun je bepaalde elementen in de afbeelding laten bewegen, laten oplichten of van kleur laten veranderen.

Wil jij ook een gif toevoegen aan jouw mailing? Creatie Maakt Alles kan dat voor je maken. Neem contact met ons op. 

In plaats van een afbeelding kun je ook een video toevoegen aan jouw nieuwsbrief. Er zijn genoeg mensen, die liever een video kijken in plaats van een tekst lezen. Door jouw afbeeldingen af te wisselen met een video, spreek je meer mensen aan. Daarbij is een video vervolgens gemakkelijker te delen met anderen via bijvoorbeeld social media.

3. Zorg dat mensen ergens kunnen klikken

Zorg ervoor dat de ontvangers van jouw nieuwsbrief, altijd ergens kunnen klikken om over te gaan tot een actie. Het mooie van een digitale nieuwsbrief is dat je mensen direct tot actie kunt aanzetten. Door het gebruik van een ‘Bestel’, ‘Vraag aan’ of ‘Lees meer’ button.

De buttons waar men op kan klikken worden Call To Actions genoemd. Een Call To Action (CTA) is een knop of link die jouw klanten aanzet tot een actie. Bijvoorbeeld: een button om ‘Contact op te nemen’, ‘Ik schrijf mij in’, ‘Bestel’, een knop om een ‘E-book aan (te) vragen’ over jouw diensten, of een link ‘Download stappenplan financiële tips’, etcetera.

Button-ContactMaak deze Call To Actions duidelijk zichtbaar (bijvoorbeeld in een andere kleur), zodat de lezer weet waar hij/zij moet zijn om over te gaan tot actie. Als jij in je mailing een product of dienst probeert te verkopen, moet je duidelijk communiceren waar het te verkrijgen is. Jij maakt het jouw lezer gemakkelijk en zij hoeven zelf niet uit te zoeken waar ze moeten zijn om meer van jouw aanbieding te weten te komen.

4. Voeg een afmeldoptie toe aan je nieuwsbrief

Het is niet alleen klantvriendelijk, maar ook verplicht om een afmeldknop toe te voegen aan je mailing. Zodat je lezers bij geen interesse, zich kunnen afmelden. Wanneer jij geen optie voor afmelden toevoegt zorgt dat ervoor dat jouw klant zich kan ergeren en dat wil je voorkomen.

Wetgeving afmelden nieuwsbrief
Er is een wetgeving omtrent het versturen van nieuwsbrieven. Je mag namelijk geen e-mails versturen naar mensen, als ze hier niet om gevraagd hebben. Wanneer je toch een e-mail verstuurd en er is geen toestemming voor gegeven vanuit de ontvanger, dan vallen jouw e-mails onder spam en ben je strafbaar. Daarnaast moet de identiteit van de verzender van de e-mails altijd zichtbaar zijn en het moet voor de ontvanger duidelijk zijn, waar men zich kan afmelden.

Hoe kom je aan geïnteresseerde lezers?
Mensen worden vaak ongevraagd toegevoegd aan maillijsten, omdat zij in het relatiebestand van een bedrijf staan. Daar zit een grijs gebied over wat wel en niet mag, de meeste bedrijven nemen het hier niet zo nauw mee omdat ze hun nieuwsbrief graag onder een zo groot mogelijk publiek verspreiden. Maar er is niets zo belangrijk als geïnteresseerde lezers krijgen. Die filteren zich als vanzelf uit, doordat mensen die niet geïnteresseerd zijn zich zullen uitschrijven. Je zult zien dat de mensen die persoonlijk met jouw bedrijf in contact zijn gekomen of bij jou als ondernemer zijn betrokken, vinden het vaak erg leuk om op de hoogte te blijven van jouw activiteiten.

Mensen waaraan je producten of diensten levert, waar je offertes aan hebt gestuurd, die mag je opnemen in je mailinglist. Want zij waren al eens eerder geïnteresseerd in jouw bedrijf.

5. Verzin een sterke onderwerpregel

En tot slot, nadat je de inhoud van jouw nieuwsbrief hebt ingevuld. Verzin je een sterke onderwerpregel. Dit is de regel die iemand het eerst leest als jouw nieuwsbrief in zijn inbox binnenkomt. Een sterke onderwerpregel zet de ontvanger van je nieuwsbrief aan om de mailing te openen en te lezen. Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat deze triggered of de ontvanger nieuwsgierig maakt.

Begin bijvoorbeeld met: ‘Lees hier meer over ons nieuwste model plafondsysteem’ wanneer jij plafondsystemen verkoopt, ’Al klaar voor Pasen? Ontdek onze heerlijke paastraktaties’ bij het verkopen van snoep of ‘Persoonlijke uitnodiging: informatieavond groene energie’ bij het aanbieden van groene energie.

Let op! Probeer woorden zoals ‘gratis’, ‘korting’, ‘voordeel’ en ‘koop nu’ te vermijden. Deze woorden zijn namelijk spamgevoelig en zorgen ervoor dat jouw lezer de nieuwsbrief niet opent.

Tip: Verstuur ongeveer 7x per jaar een nieuwsbrief, dat is het ideale aantal nieuwsbrieven, die niet als irritant wordt ervaren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je aanbiedt.