This post is also available in:
De meeste ondernemers weten wel wie de doelgroep van zijn/haar MKB-bedrijf is. Maar heb jij ook echt inzicht in het gedrag en de behoeften van jouw doelgroep? Voordat je marketing inzet is het van belang om jouw doelgroep scherp geformuleerd te hebben en om je doelgroep te kennen.
Zodat jij weet wat jouw doelgroep bezig houdt en hoe jij jouw doelgroep het beste bereikt. In dit artikel lees je hoe je meer inzicht verkrijgt in jouw doelgroep.
Beschrijf wie jouw ideale klant is. Beschrijf jouw klant als een persoon met een bepaalde persoonlijkheid en specifieke wensen en behoeften. Schets het profiel van jouw doelgroep: Bepaal het geslacht, hoe oud is hij, welke functie heeft hij, in welke branche werkt hij, wat is de grootte van het bedrijf waar hij werkt, heeft hij kinderen, in welk gebied woont/werkt hij, waar liggen zijn interesses, hoe besteedt hij zijn vrije tijd, welke verwachtingen heeft hij van een product of dienst?
Voorbeeld van een consument als eindklant: Een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van exclusieve woningen heeft de volgende doelgroep persoonsbeschrijving: Een man van 42 jaar, woonachtig in een buitenwijk van Utrecht. Hij werkt als accountmanager bij een groot internationaal bedrijf, in de financiële sector en heeft een boven modaal inkomen. Hij heeft een gezin met twee kinderen. Hij rijdt een exclusievere auto en houdt van authentieke producten. Hij verwacht een goede kwaliteit van zijn producten/diensten en betaald daar ook voor.
Een voorbeeld van wanneer een bedrijf je klant is: Een bakker die zijn brood verkoopt aan verschillende cateringbedrijven heeft de volgende doelgroep persoonsbeschrijving: Een groot cateringbedrijf uit de regio met verschillende vestigingen in Nederland, het bedrijf heeft zo’n 500 medewerkers in dienst. Zij verzorgen de catering bij diverse grote internationale bedrijven. Het cateringbedrijf staat open voor nieuwe producten en trends op het gebied van voeding. Het bedrijf wil gezonde producten leveren van uitstekende kwaliteit.
Stel jezelf de volgende vragen:
En bepaal of jij meer van dezelfde klanten wilt aanspreken of juist niet. Wellicht wil je juist voor een andere doelgroep gaan dan dat je nu als klant hebt, omdat je bijvoorbeeld liever grotere bedrijven als klant hebt of omdat je het leuk vindt om diensten te leveren aan bijvoorbeeld scholen. Nu heb je jouw doelgroep duidelijk in kaart gebracht. Je weet wie je wilt aanspreken en waar jouw doelgroep zich bevindt. Je bent meer gefocust. Nu kun je jouw doelgroep gaan benaderen. Punt 3 brengt je daar dan nog een stap in verder.
Met onderzoek krijg je interessante informatie rechtstreeks van jouw doelgroep. Om echt goed inzicht te verkrijgen in jouw doelgroep onderzoek je zowel je bestaande klant als jouw potentiële klant.
Onderzoek potentiële klant
Door middel van onderzoek verkrijg je inzicht in de behoeften van jouw potentiële klanten. Met onderzoek achterhaal jij wat voor hen waardevol is. Je stelt veelal open vragen zodat je écht te weten komt waar jouw doelgroep naar op zoek is of wat zijn of haar mening is met betrekking tot een bepaald product of bepaalde dienst.
Onderzoek huidige klant
Daarnaast onderzoek je de behoeften van jouw huidige klanten. Zij zijn bekend met jouw bedrijf en kunnen je goede feedback geven op je huidige dienstverlening, kwaliteit en service. Zij vertellen je wat goed is aan jouw onderneming en weten duidelijk te formuleren wat er nog te verbeteren valt.
De input, die jij uit het onderzoek haalt, gebruik je als basis voor jouw marketing. Denk aan: welke social media kanalen je moet gaan gebruiken, de juiste woorden voor jouw communicatie, het positioneren van je merk of op welke manier jouw klanten het liefst geïnformeerd willen worden over jouw bedrijf.
Onderzoek wekt interesse!
Een goed middel om onderzoek te doen is door een enquete af te nemen, dit kun je het beste persoonlijk doen, bijvoorbeeld kort telefonisch. Het afnemen van deze enquêtes is ook meteen een acquisitietool omdat jij met jouw doelgroep in contact komt. Mensen vinden het over het algemeen fijn om hun mening te kunnen geven. Uit de vragen die jij stelt ontstaat meestal interesse of nieuwsgierigheid naar jouw dienst of product. Je hebt dus ook nog kans om te verkopen! Met het inzicht dat je verkrijgt, bepaal je welke middelen/kanalen relevant zijn om jouw doelgroep te bereiken.
Nadat het onderzoek is gedaan, ga jij de resultaten verwerken in een exceloverzicht. De verzamelde gegevens werk je uit in een grafiek, zodat je een overzichtelijke statistiek krijgt van jouw resultaten. Alle open vragen turf je binnen gelijksoortige categorieën (bijvoorbeeld: Wat eet je bij het ontbijt? Beide antwoorden behoren tot dezelfde categorie: ‘Ik eet een omelet bij mijn ontbijt’ en ‘Ik eet een gekookt ei bij mijn ontbijt’). Op deze wijze kun je alle vragen omzetten in percentages. De antwoorden die door de meerderheid van de mensen is gegeven zijn voor jouw relevante informatie. Het zijn de antwoorden waarmee jij aan de slag gaat.
Daarnaast verzamel je met Google Analytics informatie van het aantal bezoekers van je website, van jouw verstuurde nieuwsbrieven is het aantal geopende nieuwsbrieven en het aantal klikken te meten. Verder zijn er ook statistieken bij te houden van jouw social media, denk hierbij aan nieuwe likes of de betrokkenheid bij jouw social media berichten.
De resultaten zet je in een overzichtelijk exceloverzicht en de gegevens werk je uit in een grafiek. De statistieken die jij hier vervolgens uit afleest, vergelijk je met elkaar. Aan de hand van de statistieken zie je wat werkt en welke successen je het best kunt herhalen. Je ziet op deze manier direct een trend of ontwikkeling in de resultaten, zodat je snel kunt bijsturen of optimaliseren. Met het bijhouden en vergelijken van de statistieken krijg je inzicht in hoe de inzet van jouw marketingkanalen geoptimaliseerd kunnen worden.